Κατασκευή 5 φ/β σταθμών ισχύος 15,45 μεγαβάτ από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς


Την κατασκευή και λειτουργία πέντε φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ισχύ 15 μεγαβάτ, ξεκινά άμεσα ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του δεύτερου άξονα του Αναπτυξιακού Προγράμματος που σχεδίασε και υποστηρίζει η τράπεζα μέσω του Green Banking, με φορέα υλοποίησης τη θυγατρική της εταιρεία, ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές, στην οποία συμμετέχει και το ελληνικό Δημόσιο με 35%.


Οι πέντε φωτοβολταϊκοί σταθμοί, για τους οποίους ολοκληρώθηκαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, θα κατασκευαστούν σε ισάριθμα βιομηχανικά οικόπεδα στις περιοχές Καβάλας (2
σταθμοί), της Πρέβεζας (2 σταθμοί) και στην υπό ανάπτυξη περιοχή της Πέλλας (1 σταθμός). Σύμφωνα με τα επιχειρηματικά σχέδια που καταρτίστηκαν, η συνολική ονομαστική ισχύς των πέντε σταθμών θα ανέρχεται σε 15,45 μεγαβάτ (MWp), ο συνολικός προϋπολογισμός τους σε 24,6 εκατ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου και η σύνδεση των σταθμών με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να γίνει έως τον Ιανουάριο του 2013.


Η συνολική ετήσια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 22.000 μεγαβατώρες (MWh), όση δηλαδή ενέργεια καταναλώνουν περισσότερα από 5.000 νοικοκυριά κάθε χρόνο. Παράλληλα, σημαντική αναμένεται η συμβολή των νέων σταθμών στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, αφού από τη λειτουργία των σταθμών θα προκύψει μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ύψους περίπου 20.000 τόνων ετησίως, ποσότητα που θα απαιτούσε 1,5 εκατ. δένδρα για την απορρόφησή της.


Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς, Βρασίδα Ζάβρα, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Τομέα Πράσινης Επιχειρηματικότητας, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τον κατασκευαστικό κλάδο, η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, αλλά και των υδάτινων πόρων, η σύγχρονη αγροτική επιχειρηματικότητα και η εναλλακτική γεωργία και τέλος ο περιβαλλοντικός και αγροτικός τουρισμός, είναι από τα δυνατά σημεία της Ελλάδας, αφού η «πρώτη ύλη» είναι άφθονη και φθηνή. Αυτό που οφείλει να κάνει η χώρα είναι να τη διαχειριστεί ορθολογικά, με στόχο την αειφορική της προοπτική και όχι την γρήγορη, άναρχη και ερασιτεχνική αξιοποίηση, επισημαίνει. 




Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.