Εξοικονόμηση έως 85% από πρόγραμμα φωτισμού LED της Philips


Μία ανεξάρτητη παγκόσμια έρευνα της τεχνολογίας LED (light-emitting diodes - δίοδοι εκπομπής φωτός) έδειξε ότι ο φωτισμός LED στους δρόμους μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 85%. Επίσης, από το πρόγραμμα αναδεικνύεται ότι οι κάτοικοι των πιλοτικών πόλεων προτιμούν το LED φωτισμό επικαλούμενοι κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Τα ευρήματα του προγράμματος LightSavers, ενός ανεξάρτητου παγκόσμιου πιλοτικού προγράμματος λαμπτήρων LED που διήρκησε δυόμιση χρόνια και πραγματοποιήθηκε μέσω 15 ξεχωριστών δοκιμών σε 12 πόλεις συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, της Καλκούτας και του Σύδνεϋ, παρουσίαζονται για πρώτη φορά στη νέα έκθεση με τον τίτλο ‘Φωτίζοντας την Καθαρή Επανάσταση: Η άνοδος του LED
φωτισμού στους δρόμους και η σημασία του για τις πόλεις’ (Lighting the Clean Revolution: The Rise of LED Street Lighting and What it Means for Cities: www.TheCleanRevolution.org/lighting-the-clean-revolution).
Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση και τις δυνατότητες της διεθνούς αγοράς για την τεχνολογία LED και παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες στους πολιτικούς φορείς και τους μηχανικούς φωτισμού στις πόλεις που επιθυμούν να αυξήσουν τον φωτισμό και να χρηματοδοτήσουν μετατροπή σε φωτισμό LED. Η έκθεση δημοσιεύτηκε ως μέρος της καμπάνιας της Καθαρής Επανάστασης (Clean Revolution) στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Rio+20 UN Global Compact Corporate Sustainability Forum), και δημιουργήθηκε από την Ομάδα του Κλίματος (The Climate Group) σε συνεργασία με τη Philips με στόχο τη στήριξη του επιχειρήματος της καμπάνιας ότι υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί πρακτικά μέσα σε μία νύχτα με σχετικά χαμηλό κόστος. 

Βασικά ευρήματα της έκθεσης:
• Έρευνες στην Καλκούτα, στο Λονδίνο, στο Σύδνεϋ και στο Τορόντο έδειξαν ότι οι πολίτες προτιμούν το LED φωτισμό, ενώ μάλιστα το 68% μέχρι το 90% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της εγκατάστασης της τεχνολογίας σε ολόκληρη την πόλη. Ανάμεσα στα οφέλη που υπογραμμίστηκαν σε αυτές τις έρευνες ήταν η μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και η βελτιωμένη ορατότητα.
• Το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής του LED φωτισμού κυμαίνεται από 50.000 μέχρι 100.000 ώρες αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια εξαιρετική επενδυτική απόδοση.
• Διαπιστώθηκε ότι ο LED φωτισμός είναι μια ανθεκτική τεχνολογία που απαιτεί ελάχιστες επισκευές – το ποσοστό αποτυχίας των προϊόντων LED άνω των 6.000 ωρών λειτουργίας είναι περίπου στο 1% σε σύγκριση με το συμβατικό φωτισμό για παράδειγμα που στη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου είναι στο 10%.
• Η αγορά LED βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο με τα LEDs λευκού φωτισμού (που χρησιμοποιούνται στον εξωτερικό φωτισμό) να βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο της τεχνολογικής καμπής. Η διείσδυση στην αγορά επιταχύνεται καθώς αυτή αναμένεται να επεκταθεί κατά 60% μέχρι το 2020. Μία πρόσφατη έκθεση  του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας κατέληξε στο ότι η ‘πράσινη οικονομία’ θα μπορούσε να δημιουργήσει 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας - Η Ομάδα του Κλίματος (Climate Group), η Philips και οι εταίροι καλούν τις κυβερνήσεις να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αύξηση του φωτισμού LED στις πόλεις και να επενδύσουν τώρα ώστε να επωφεληθούν από αυτό και να δημιουργήσουν ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας με υψηλή αξία σε ολόκληρο τον κόσμο.
• Η δοκιμή LightSaver κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα LEDs είναι πλεόν αρκετά ώριμα ώστε να αυξηθεί η τοποθέτησή τους στις περισσότερες εξωτερικές εφαρμογές και να αποφέρουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στον κόσμο.
• Η Ομάδα του Κλίματος (Climate Group) και η Philips ζητούν τη δημιουργία και την εφαρμογή ενός παγκόσμιου προτύπου φωτισμού, χαμηλής  παραγωγής ρύπων, που να εξασφαλίζει ότι οι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν απολαμβάνουν ένα ενεργειακά αποδοτικό εξωτερικό φωτισμό. 

Ο Mark Kenber, Γενικός Διευθυντής της Ομάδας του Κλίματος (Climate Group) δηλώνει, «Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει ξεκάθαρα ότι τα LEDs είναι έτοιμα να αυξηθούν σε μικρές και μεγάλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τεχνολογία LED είναι ενεργειακά αποδοτική, κλιμακούμενη και έχει θετικό αντίκτυπο στον κόσμο – είναι η Καθαρή Επανάσταση (Clean Revolution) σε δράση. Καλούμε τώρα όλες τις κυβερνήσεις να άρουν τα εμπόδια πολιτικής και να καταστήσουν ικανή τη γρήγορη μετάβαση στο φωτισμό χαμηλής  παραγωγής ρύπων».
«Η πλήρης μετάβαση στις σύγχρονες ενεργειακά αποδοτικές λύσεις LED φωτισμού παρέχει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των εκπομπών CO2, ενώ θα μεταμορφώσει τα αστικά περιβάλλοντα», ανέφερε ο Harry Verhaar, Επικεφαλής του τμήματος Global Public & Government Affairs στο τμήμα Φωτισμού της Philips. «Πιστεύουμε ότι με το να οδηγούμε αυτή τη μετάβαση στην αγορά του φωτισμού, οι λύσεις μας LED φωτισμού θα δημιουργήσουν πόλεις με καλύτερη ποιότητα ζωής και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.»
Για τους κατοίκους, τα οφέλη των LEDs είναι απτά: η Gobind Saha, 61 ετών, ιδιοκτήτρια ενός πάγκου στην άκρη ενός δρόμου στη Rabindra Sarani (Ινδία), δήλωσε:  “Αυτός ο λευκός φωτισμός έχει αλλάξει το πώς φαινόταν η μικρή μου επιχείρηση υπό το φως του δρόμου κάθε βράδυ. Παλιότερα τα πάντα φαίνονταν  κίτρινα, με αποτέλεσμα το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών να είναι μειωμένο, ενώ τώρα που οι αγοραστές μπορούν να διακρίνουν ξεκάθαρα τα πράσινα και μπλε χρώματα, οι πωλήσεις μου έχουν αυξηθεί».
Ο φωτισμός αφορά το 19% της παγκόσμιας χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος και το 6% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου . Ο διπλασιασμός της παγκόσμιας αποδοτικότητας του φωτισμού θα επηρρέαζε το κλίμα στο βαθμό που οι μισές εκπομπές ρύπων που προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρισμού και θέρμανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση  θα εξαλείφονταν. Και όπως πολλές άλλες ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, ο αποδοτικός φωτισμός θα αυξήσει την παγκόσμια ευημερία. Μόνο στις ΗΠΑ, η μείωση κατά 40% της ενέργειας που καταναλώνεται για το φωτισμό θα εξοικονομούσε US$53 δισεκατομύρια από το ετήσιο ενεργειακό κόστος και θα μείωνε τη ζήτηση της ενέργειας κατά  το ισοδύναμο 198 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεσαίου μεγέθους. 

Πηγή: energypress.gr



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.