Σκωτία: η ανεξαρτησία της χώρας εξαρτάται από τις ΑΠΕ

Το όνειρο της Σκωτίας για ανεξαρτητοποίηση στηρίζεται στην επίτευξη των φιλόδοξών στόχων για τις ΑΠΕ αλλά και στον ρυθμό με τον οποίο εξαντλούνται τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στηΒόρεια Θάλασσα.
Περίπου το 90% του βρετανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται σε εδάφη της Σκωτίας, ωστόσο τα αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα και μαζί τους εξανεμίζεται κάθε ελπίδα για μια βιώσιμη, οικονομικά ανεξάρτητη Σκωτία.

Πέρυσι η παραγωγή μειώθηκε κατά18%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση την τελευταία δεκαετία.

Για τον υπουργό Ενέργειας της Σκωτίας, κ. Fergus Ewing, η ανεξαρτησία της χώρας πρέπει να βασιστεί στην εκμετάλλευση των εναπομεινάντων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, σε συνδυασμό με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε ποσοστό100% μέχρι το 2020.

Σημειώνεται ότι ο στόχος της Σκωτίας για «καθαρή ενέργεια» ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20% έως το 2020, ωστόσο θεωρείται εφικτός.

Η Σκωτία διαθέτει το ¼ του δυναμικού παραγωγής υπεράκτιας αιολικής και κυματικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Αν το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για το 2014 οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίηση της χώρας, η πολιτική που θα εφαρμοστεί στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα είναι ίδια με αυτή που ακολουθείται για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα.

πηγή: econews




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.