ΥΠΕΚΑ: νέες θέσεις εργασίας σε ΑΠΕ-Υδρογονάνθρακες – Έρευνα ΕΚΚΕ για ανεργία

Στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ όσον αφορά την αξιοποίηση του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού σε τομείς όπως οι ΑΠΕ αλλά και οι έρευνες υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργίου συνέδεσε την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε:

« Το ΥΠΕΚΑ προωθεί δυναμικά ειδικές πολιτικές για την ανάπτυξη των τομέων ενέργειας, εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, της βιώσιμης ανάπτυξης φυσικών πόρων και την χωροταξία με παράλληλες πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Ο τομέας έρευνας, εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ήδη παρέχει εργασία σε εξειδικευμένους επιστήμονες και τεχνίτες στην περιοχή Πρίνου.

Η δραστηριότητα αυτή διευρύνεται με τον εν εξελίξει διαγωνισμό εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις υπό παραχώρηση περιοχές Κατακόλου, Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων (Open Door 2012).

Επίσης με την πρόσφατη ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης στο Ιόνιο πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, αναμένεται να διευρυνθούν περαιτέρω οι περιοχές προς εκμετάλλευση, μέσω εντοπισμού νέων πετρελαιοπιθανών περιοχών. Στόχος είναι η ανεύρεση και εκμετάλλευση ικανών κοιτασμάτων, που να απορροφήσουν μεσο-μακροπρόθεσμα τμήμα της ήδη μεγάλης προσφοράς επιστημονικού δυναμικού από την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.

Υψίστης σημασίας για την επιτυχή έκβαση των παραπάνω είναι η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών,για τις οποίες πέραν της προφανούς οικονομικής ανάπτυξης, προβλέπονται ιδιαίτερα αντισταθμιστικά οφέλη και αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων μέσω της εφαρμογής μεθόδων παρακολούθησης και σύγχρονων φιλικών τεχνολογικών λύσεων.

Επίσης, σας αναφέρουμε ότι όλες οι ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με στόχο τη προώθηση και την ομαλοποίηση της αγοράς των ΑΠΕ στη χώρα, καθώς και η διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ) για τις ΑΠΕ που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως όριζε η Οδηγία 2009/28/ΕΚ και αποτελεί τον χάρτη της ενεργειακής πορείας της χώρας, δημιουργούν κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης, εξασφαλίζοντας στους νέους επιστήμονες θέσεις απασχόλησης στον εν λόγω τομέα.

Ας σημειωθεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής από την ανασύστασή του το 2009, έχει δώσει εξέχουσα βαρύτητα στα θέματα του ορυκτού πλούτου αναγνωρίζοντας ότι η εξορυκτική βιομηχανία είναι σημαντική κινητήρια για την οικονομική ανάπτυξη και ότι η σωστή αξιοποίηση του φυσικού πλούτου μπορεί να αποτελέσει ένα από τα βασικά εφαλτήρια για την έξοδο της Χώρας μας από την πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει.

Η έξοδος αυτή συνδυάζεται με θέσεις εργασίας, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και την περιφέρεια όπου επιστήμονες ποικίλων ειδικοτήτων της χώρας μας θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε σχετικούς με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου τομείς όπως π.χ. έρευνας, μελετών, εφαρμογής νέων καινοτόμων τεχνολογιών εξόρυξης, μεταποίησης πρώτων υλών, περιβαλλοντολογικά κλπ».

—Έρευνα του ΕΚΚΕ

Την ίδια ώρα έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με τίτλο «Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας - 2012», που καλύπτει χρονικά την περίοδο από την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης την άνοιξη του 2010 έως και τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις δείχνει μείωση των εισοδημάτων κατά μέσο όρο στο 26%, μείωση των κατώτατων αποδοχών κατά 22%, δραστική μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών, δραματική αύξηση της ανεργίας, κυρίως στους νέους, εκτόξευση της ανασφάλιστης εργασίας στο 36,5% του συνόλου και απώλεια περισσότερων από 900 θέσεων εργασίας καθημερινά.

πηγή:econews




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.