Στα χαμηλά κλιμάκια οι μεγάλοι χαμένοι από τις αυξήσεις της ΔΕΗ- Oι νέοι τιμοκατάλογοι

Χαμηλές και μικρομεσαίες καταναλώσεις, έχοντες εξοχικά ή δεύτερες κατοικίες, ακόμη και μεσαίες κατηγορίες είναι οι μεγάλοι χαμένοι των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα της η ΔΕΗ.
Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε επίσημα την Κυριακή ότι η μέση αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι 8% (ρεύμα +ρύποι), δημοσιεύοντας μάλιστα παραδείγματα με αυξήσεις από 9% ως και 13%, στην πραγματικότητα ωστόσο τα αναλυτικά τιμολόγια που ανάρτησε χθες η ΔΕΗ "βγάζουν" μεγαλύτερα ποσοστά.

Σημαντικό μέρος των αυξήσεων αυτών προκύπτει τόσο από τις διψήφιες επιβαρύνσεις στις τιμές της κιλοβατώρας για το σύνολο των κατηγοριών που φτάνουν έως και το 38%, όσο και από την"συγχώνευση" των κλιμακίων κατανάλωσης από τα τέσσερα που ίσχυαν πέρυσι σε τρία.

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ ενοποίησε τις κλίμακες 801-1.000 KWh και 1001-2000 KWh σε μια καινούργια τεράστια, την 801-2.000 KWh με ενιαία χρέωση (0,09460 ευρώ) διατηρώντας παράλληλα τις κατηγορίες 0-800και 2001 KWh και πάνω.

Εκείνο που προκαλεί ωστόσο εντύπωση είναι ότι μια μόλις ημέρα πριν, το ΥΠΕΚΑ είχε ανακοινώσει… πέντε κλίμακες οικιακών τιμολογίων, τις :0-800, 801-1.000, 1001-2000, 2001-3.000, και 3.001 και άνω !

Αυξήσεις στην κιλοβατώρα ως και 38,5%...
Σύμφωνα με τη νέα δομή των τιμολογίων, στην κλίμακα 0-800 κιλοβατώρες η ενέργεια εκτοξεύεται κατά 38,5% υψηλότερα και τιμολογείται πλέον προς 0,0793 ευρώ/kWh έναντι 0,05626 ευρω/kWhπέρυσι. Στην μεγάλη κλίμακα 801-2000 kWh η τιμή της ενέργειας αυξάνεται περίπου 17% (0,09460 ευρώ), ενώ η τιμή της κιλοβατώρας στην τελευταία κλίμακα για καταναλώσεις πάνω από 2000 kWh αυξάνεται κατά 12%.

Ετσι θα ανοίξει η αγορά

Είναι τέτοια τα ποσοστά των αυξήσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος που γίνεται σαφές ότι δημιουργούνται σοβαρά περιθώρια για είσοδο στοπαιχνίδι της λιανικής ανταγωνιστών της ΔΕΗ, που ούτως ή άλλως παρακολουθούν από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις. Κι αυτό καθώς ενισχύονται σημαντικά τα περιθώρια κέρδους στην εμπορία, και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε οι ιδιώτες να προσφέρουν εκπτώσεις έναντι των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Το γεγονός σχετίζεται άμεσα με την απόφαση της κυβέρνησης να ψαλιδίσει τις επιμέρους ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα δίκτυα, όπως και να "παγώσει" τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Αφενός για να συγκρατήσει την εκτόξευση των λογαριασμών, αφετέρου για να δώσει όσο μπορεί μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα, ώστε να "βοηθήσει" έτσι στο άνοιγμα του ανταγωνισμού στο τμήμα αυτό της λιανικής.

Η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ
Η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στις αυξήσεις των τιμολογίων, δεν είναι τυχαία. Σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι "οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των ανερμάτιστων πολιτικών και αποφάσεων που εξασφαλίζουν τις επενδύσεις των ιδιωτών και την ίδια στιγμή στραγγαλίζουν τη ΔΕΗ"

πηγή: energypress.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.