Τον Ιούλιο η πρώτη δημοπρασία ρεύματος - Βάζουν μπροστά οι επιτροπές της ΡΑΕ

Πιάνουν δουλειά εντός της εβδομάδας υπό την εποπτεία της ΡΑΕ οι επιτροπές που έχουν συσταθεί με έργο να προωθήσουν τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού, σχετικά με το θέμα των δημοπρασιών φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τη σταδιακή κατάργηση των μηχανισμών του cost recovery και των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος, τα γνωστά ΑΔΙ.
Κάθε μία από τις επιτροπές απαρτίζεται από 5-7 άτομα, και στελεχώνεται από τεχνοκράτες της ΡΑΕ, του ΥΠΕΚΑ, του ΛΑΓΗΕ, τουΑΔΜΗΕ. Στόχος της ΡΑΕ είναι ως τα τέλη Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί κάθε απαιτούμενη αλλαγή, ώστε η πρώτη δημοπρασία να διενεργηθεί μέσα στον Ιούλιο. Κι αυτό καθώς μέχρι τότε η Αρχή εκτιμά ότι θα έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου κοστολογικού ελέγχου για τη ΔΕΗ, πάνω στον οποίο θα βασιστούν και οι τιμές εκκίνησης της πρώτης δημοπρασίας. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο σχετικό διαγωνισμό «κλείνει» σε μια ακριβώς εβδομάδα (19 Φεβρουαρίου) και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους οίκους.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στις 2 ομάδες εργασίας που εποπτεύει η ΡΑΕ, η μία για τους μεταβατικούς μηχανισμούς και η άλλη για τις δημοπρασίες, είναι σφικτό. Προβλέπει ότι το αργότερο σε δύο μήνες από τη σύστασή τους, δηλαδή ως τα μέσα Απριλίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, ώστε αμέσως μετά οι αλλαγές να τεθούν για ένα μήνα -ως τα μέσα Μαΐου- σε δημόσια διαβούλευση, και από τον Ιούνιο και μετά τα νέα μέτρα να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μεταβατικός μηχανισμός του cost recoveryπρόκειται να καταργηθεί σταδιακά σε μία διετία και όχι άμεσα, τα ΑΔΙθα αναμορφωθούν και θα ενισχυθούν στην κατεύθυνση τηςπριμοδότησης των μη ρυπογόνων σταθμών, ενώ στις δημοπρασίες είτε θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο εύρος τιμής δηλαδή ρυθμιζόμενο κατώφλι με ανώτατο όριο είτε η τιμή θα ορίζεται ελεύθερα. Οι αλλαγές που προωθούνται με πρωτοβουλία της ΡΑΕ είχαν συναντήσει θετική υποδοχή από το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, με τη ΔΕΗ μόνο να εκφράζει μια σειρά από παρατηρήσεις.

Ίσως και νωρίτερα οι αποφάσεις ΡΑΕ

Ειδικά όσον αφορά τις αλλαγές στους μεταβατικούς μηχανισμούς του cost recovery και των ΑΔΙ, επειδή ακριβώς αποτελούν αποφάσεις ΡΑΕ και δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση όπως οι δημοπρασίες, εκτιμάται ότι ίσως καταστεί δυνατό να εφαρμοστούν ακόμη νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση τα αναλυτικά κείμενα θα περιλαμβάνουν τις προτάσεις για τη μετεξέλιξη των δύο αυτών μηχανισμών ώστε να είναι συμβατοί με το νέο πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού, το περίφημο target model.

Όσο για τις δημοπρασίες, η ΡΑΕ πρόκειται μέσα στο επόμενο 2μηνο να θέσει σε δημόσια διαβούλευση ένα αναλυτικό τεύχος για το πώς αυτές θα διεξάγονται, και εφόσον οι ρυθμίσεις εγκριθούν θα πρέπει εν συνεχεία να τις νομοθετήσει το ΥΠΕΚΑ. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι η πρώτη δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος θα καταστεί εφικτό να γίνει γύρω στον Ιούλιο, αποτελώντας στην ουσία ένα πρώτο στάδιο στο δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την πώληση δηλαδή της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».

πηγή: energypress.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.