"Πρώτο τραπέζι" η ενέργεια στην ελληνογαλλική συνάντηση

Κυρίαρχο ρόλο στην ατζέντα της συνάντησης Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών που πραγματοποιείται σήμερα, παρουσία του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Χίλτον έχουν οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, τόσο μεμονωμένα, όσο και μέσω του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Πρόκειται άλλωστε για έναν τομέα που έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της Γαλλίας ενώ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εκτιμάται ότι έχει αναθερμάνει το κλίμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιταλικήEdison που ανήκει στο γαλλικό κολοσσό της EDF. Η εταιρία εδώ και αρκετό καιρό έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τη ΔΕΗ και στην παρούσα φάση αναμένει την οριστικοποίηση του μοντέλου πώλησης της «μικρής ΔΕΗ».

Σημειώνεται ότι η EDF έχει ήδη κατακτήσει μια σημαντική θέση στην αγορά ΑΠΕ της Ελλάδας, με τη συνολική ισχύ της να ανέρχεται στα 298 μεγαβάτ.

Εξάλλου, η Edison, έχει παρουσία στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της Elpedison και συμμετέχει μαζί με τη ΔΕΠΑ τόσο στην εταιρεία Ποσειδών του υποβρύχιου ελληνοιταλικού αγωγού, όσο και στον ελληνοβουλγαρικό φυσικού αερίου.

Στο επίκεντρο του γαλλικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, πέρα από τον τομέα της ενέργειας, βρίσκονται και τομείς όπως οι κατασκευές, οτουρισμός αλλά και η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ).

Στον τομέα των υδάτων, η γαλλική Suez Group έχει ήδη το 5% της υπό αποκρατικοποίηση ΕΥΑΘ, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και στην επόμενη, και πολύ μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση, εκείνη τηςΕΥΔΑΠ. Στις κατασκευές, ο όμιλος Vinci, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκεύασε και διαχειρίζεται τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ενώ συμμετέχει στα σχήματα που κατασκευάζουν τα οδικά έργα Μαλλιακός-Κλειδι και Ελευσινα -Τσακώνα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι συνολικά 100 εταιριών, θα υπογραφεί συμφωνία για την ίδρυσηεπιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδος-Γαλλίας μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF.

πηγή: energypress.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.