Χρ. Λιάγγου: To σχέδιο μείωσης του ενεργειακού κόστους προς τη βιομηχανία


Μείωση του κόστους ρεύματος στη βιομηχανία υψηλής τάσης κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως θα προσφέρουν οι διακοπτόμενες συμβάσεις που προωθούνται με πρωθυπουργική εντολή από τη ΔΕΗ, υπό τη στενή παρακολούθηση του εποπτεύοντος υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ).

Το «πακέτο» μέτρων για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία προβλέπει επίσης μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε επίπεδα πάνω από το 12% που διασφάλισε η ΔΕΠΑ από τους προμηθευτές της, η οποία μάλιστα θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Φεβρουαρίου, καθιέρωση ρήτρας C02 η οποία αναμένεται να επιφέρει σημαντική μείωση στην παρούσα συγκυρία των χαμηλών χρηματιστηριακών τιμών, σημαντικές εκπτώσεις σε βιομηχανίες μέσης τάσης που καταναλώνουν πάνω από 10 γιγαβατώρες ετησίως και επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα της κατάργησης του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.
Αυτή την περίοδο η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη θυγατρική της ΔΕΣΜΗΕ που έχει υπό την ευθύνη της τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς επεξεργάζεται το πλαίσιο των διακοπτόμενων συμβάσεων, καθώς και το πακέτο χρηματοδότησής του. Αυτού του τύπου οι συμβάσεις, τις οποίες χρηαιμοποιεί σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, δίνουν τη δυνατότητα στον διαχειριστή του συστήματος να ζητάει από την ενεργοβόρα βιομηχανία διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ώρες που το σύστημα έχει ανάγκη από αυξημένα φορτία έναντι εκπτώσεων και αντιστοίχως επιβαρύνσεων στην περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη συμβατική υποχρέωση. Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ύφεσης δεν δημιουργεί σήμερα τέτοιες ανάγκες στο σύστημα, με αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να αναζητεί ένα πλαίσιο που να μπορεί να στηρίξει τον θεσμό των διακοπτόμενων συμβάσεων, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως κρατική ενίσχυση. Παράλληλα αναζητείται τρόπος χρηματοδότησης αυτών των συμβάσεων που θα προσφέρουν όφελος στη βιομηχανία κατά 60 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά θα επιβαρύνουν κατά το αντίστοιχο ποσό το ηλεκτρικό σύστημα.
Ο ΑΔΜΗΕ προτείνει την δημιουργία ενός «ταμείου εφεδρείας του συστήματος» μεταβατικού χαρακτήρα, στα έσοδα του οποίου θα κληθούν να συνεισφέρουν όλες οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι φυσικού αερίου και λιγνιτικά, καθώς και οι εισαγωγείς, ανάλογα με την παραγωγή που προσφέρει ο καθένας στο σύστημα ή τον τζίρο, επιβάλλοντας ενός είδους έκτακτη εισφορά. Ενα μέρος των χρημάτων προτείνεται να προέλθει από το Πράσινο Ταμείο ή και από κάποιο κρατικό κονδύλι.
Για τη στήριξη των διακοπτόμενων συμβάσεων θα επιστρατευτούν οι ΑΠΕ, οι έκτακτες ανάγκες στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο, καθώς και πιθανά προβλήματα στις διασυνδέσεις της χώρας με γειτονικές χώρες.
Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, το σενάριο στηρίζεται στα προβλήματα ευστάθειας του συστήματος που λειτουργούν για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά όταν έχει συννεφιά ή τα αιολικά όταν δεν φυσάει επαρκώς και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντικατασταθεί η προσφερόμενη ισχύς από την ένταξη νέων μονάδων στο σύστημα. Σε αυτήν την περίπτωση αντί να προστεθεί ισχύς, πράγμα που γίνεται μέχρι σήμερα, θα αφαιρεθεί από τη βιομηχανία η οποία θα κληθεί από τον ΔΕΣΜΗΕ να απελευθερώσει φορτία έναντι αμοιβής. Η βιομηχανία θα κληθεί επίσης να απελευθερώσει φορτία στην περίπτωση που εμφανιστεί πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, όπως συνέβη τον περυσινό Φεβρουάριο. Αντιστοίχως θα μπορεί να συνεισφέρει στο σύστημα και να αμείβεται γι’ αυτό με εκπτώσεις στις περιπτώσεις που έχουν προγραμματιστεί εισαγωγές ρεύματος και υπάρξει πρόβλημα σε κάποια γραμμή μεταφοράς τους. Δεν θα καλυφθεί το έλλειμμα με υδροηλεκτρικά ή άλλες μονάδες, αλλά από τα βιομηχανικά φορτία.
 
(Καθημερινή,19/2/2013)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.