«Καμπανάκι» από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες σε Μέρκελ – Ολάντ για το ενεργειακό κόστος

Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων (γνωστή ως “ERT”) με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και το Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνάντηση, η οποία είχε ως θέμα την «Αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη», η ERT εκπροσωπήθηκε από 15 CEO και Προέδρους των μεγαλύτερων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον Leif Johansson, Πρόεδρο της Ericksson.
Σύμφωνα με τις θέσεις που παρουσιάστηκαν από την πλευρά των βιομηχάνων, το κόστος του ενεργειακού εφοδιασμού, το οποίο αφορά κυρίως τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, αποτελεί παράγοντα μείζονος σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και κατ΄επέκταση για την ίδια την οικονομία της Ευρώπης. Και αυτό διότι, όπως επισημάνθηκε, δεν αρκεί οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες να παραμένουν ανταγωνιστικές εντός της Ευρώπης, αλλά θα πρέπει να μπορούν να «σταθούν» και σε διεθνές επίπεδο.

Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, η γενικότερη ενεργειακή πολιτική εντός της Ευρώπης, η οποία μαζί με τις συνθήκες της αγοράς (διαθέσιμοι πόροι, κατάσταση προσφοράς – ζήτησης κλπ) καθορίζουν το ύψος του ενεργειακού κόστους, δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον παραπάνω στόχο περί ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι, σε αντίθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ οι οποίες έχουν χαράξει ενιαία ενεργειακή πολιτική, στην ΕΕ υπάρχουν 27 διαφορετικές ενεργειακές πολιτικές των κρατών - μελών, κάτι το οποίο αυξάνει την πολυπλοκότητα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και την προσπάθειά της να παραμείνει ανταγωνιστική. Παράλληλα, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο τις βιομηχανίες αλλά θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ειδικότερα τους φορείς χάραξης πολιτικής, δεδομένου ο αρνητικός αντίκτυπος που έχει στις βιομηχανίες η έλλειψη συντονισμού των κρατών – μελών έχει ταυτόχρονα άμεσες επιπτώσεις όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, τα φορολογικά έσοδα και τα εμπορικά ισοζύγια.

Σύμφωνα με τους βιομηχάνους, το ολοένα αυξανόμενο «χάσμα» μεταξύ του ενεργειακού κόστους μεταξύ Ευρώπης και των υπόλοιπων αγορών, έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες να συμπιέζουν τα κέρδη τους, καθώς το επιπλέον κόστος που καλούνται να πληρώσουν δεν ενσωματώνεται στις τελικές τιμές των προϊόντων. Σε βάθος χρόνου, όπως επισημάνθηκε, αυτό μειώνει την ικανότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών να συνεχίσουν να επενδύουν εντός της Ευρώπης, οδηγώντας σε επενδύσεις στις διεθνείς αγορές.

Δεδομένων των παραπάνω, η αντιπροσωπεία των βιομηχανιών κατέθεσε σειρά προτάσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν την εξασφάλιση ενός πολιτικού και επιχειρησιακού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τη χάραξη ενεργειακής πολιτικής αλλά και την αξιοποίηση νέων πηγών ενέργειας, όπως για παράδειγμα το σχιστολιθικό αέριο. Σημειώνεται ότι η τεράστια ανάπτυξη που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ, περιλαμβάνεται στους βασικούς λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τους ευρωπαίους βιομηχάνους, οι αμερικανικές βιομηχανίες απολαμβάνουν χαμηλότερα ενεργειακά κόστη.

Παράλληλα οι βιομήχανοι προτείνουν την ενίσχυση της υποστήριξης στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης του ενεργειακού κλάδου αλλά και τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου ώστε οι παραγωγοί ενέργειας να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις σε δίκτυα, εγκαταστάσεις κ.λπ.

πηγή: energypress.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.