Βουλγαρία: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις εταιρείες διανομής ενέργειας

Αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία των τριών εταιρειών διανομής ενέργειας CEZ, EVN και Energo Pro πραγματοποίησαν, χθες το απόγευμα, κλιμάκια των αστυνομικών αρχών και της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.
Το ένταλμα έρευνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", εκδόθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο της Σόφιας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η έρευνα των βουλγαρικών αρχών διεξήχθη για τη συλλογή στοιχείων και εγγράφων με στόχο να εξακριβωθεί εάν οι τρεις εταιρείες συνεργάστηκαν για να αποτρέψουν τους πελάτες τους να αλλάξουν προμηθευτή ενέργειας με βάση την προτίμησή τους.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τις Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ δεν υπήρξε ανακοίνωση εκ μέρους των τριών εταιρειών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού Πέτκο Νικόλοφ ανακοίνωσε, στη διάρκεια συνέντευξής του στη δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, την έναρξη νέων διαδικασιών κατά των τριών εταιρειών, έπειτα από τις υποψίες της Επιτροπής για “συντονισμένη πολιτική τους, με στόχο τη δημιουργία εμποδίων που αποτρέπουν τους τελικούς καταναλωτές από το να αλλάξουν προμηθευτή ενέργειας κατά την κρίση τους”.

Πριν από έναν μήνα, κλιμάκιο εισαγγελέων από τη Σόφια, τη Βάρνα και το Πλόβντιβ σε συνεργασία με εφοριακούς πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία των τριών εταιρειών και ο γενικός εισαγγελέας Σωτήρ Τσατσάροφ είχε ανακοινώσει ότι η εισαγγελική αρχή ξεκινά επιθεωρήσεις στις τρεις εταιρείες διανομής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι, οι εταιρείες θα επιθεωρηθούν από τρεις ξεχωριστές ομάδες εργασίες.

Οι έλεγχοι στις εταιρείες διανομής ενέργειας τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν στη Σόφια και άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας για την υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, την οικονομική στασιμότητα και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο.

Οι διαδηλώσεις οδήγησαν στην αιφνιδιαστική παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και την ενεργοποίηση των βουλγαρικών αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων - SEWRC, Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και Γενική Εισαγγελία)που ξεκίνησαν ένα "μαραθώνιο" ερευνών στις τρεις εταιρείες διανομής ενέργειας και της υλοποίησης δράσεων, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλότερες τιμές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.