Οι ΑΠΕ στέλνουν “τις ΔΕΗ” στο χρονοντούλαπο της ιστορίας


Κάθε νέο φωτοβολταϊκό πάνελ σε ευρωπαϊκή στέγη αφαιρεί ένα κομμάτι από την πίττα της συμβατικής, κεντρικής ηλεκτροπαραγωγής των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν στις νεοδιαμορφούμενες συνθήκες προκειμένου να επιβιώσουν.

Ο ενεργειακός κλάδος διέρχεται μια φάση δραστικών αλλαγών, καθώς η ανανεώσιμη ενέργεια μετατρέπει τους καταναλωτές σε παραγωγούς και υποσκάπτει την κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων και των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.
Στη Γερμανία, όπου το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ΑΠΕ το 2012, οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες – E.ON, RWE, EnBW και Vattenfall Europe – ήταν σχεδόν απούσες, καθώς από τα 71 Γιγαβάτ νέας ισχύος αυτές κατείχαν το 7%.
Το 40% της νέας καθαρής ισχύος ανήκε σε ιδιώτες, το 14%σε αγρότες, το 9% σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, το 11% σε χρηματοοικονομικές εταιρείες και το 14% σε τοπικούς παίκτες παραγωγής ενέργειας.
Η παρουσία των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών στα φωτοβολταϊκά ήταν ακόμα πιο περιορισμένη με μόλις 3% της νέας ισχύος.
Στην Ιταλία και την Ισπανία η κατάσταση είναι αντίστοιχη, ενώ σε Βρετανία και Γαλλία τη θέση των -περιορισμένων σε αυτές τις χώρες- φωτοβολταϊκών λαμβάνουν ηβιομάζα και τα αιολικά.
Ο Πήτερ Τέριουμ, διευθύνων σύμβουλος της RWE, αναγνωρίζει ότι η εταιρεία του πλήττεται από τη μετακίνηση ισχύος προς αποκεντρωμένες μονάδες και ΑΠΕ εις βάρος των συμβατικών μονάδων.
Έτσι, η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ συμπίπτει με την προσπάθεια μεγάλων υπερχρεωμένων εταιρειών παραγωγής ενέργειας, όπως καλή ώρα “η δική μας” ΔΕΗ να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.
—Το τέλος των μονοπωλίων ενέργειας
Τα μονοπώλια ενέργειας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν.
Η μετατροπή των καταναλωτών σε παραγωγούς έχει μεταβάλλει άρδην τις συνθήκες δηλώνει στο Reuters ο Ζεράρ Μεστραλέ, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής GDF Suez.
Στρατηγικοί στόχοι της εταιρείας του είναι η διείσδυση σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπου το μοντέλο της μονοπωλιακής παραγωγής με ορυκτά καύσιμα λειτουργεί ακόμα, η εστίαση σε μεγάλους θεσμικούς πελάτες και η μετατόπιση κεφαλαίων και ισχύος στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Λάζλο Βάρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ενέργειας, “στο μέλλον, οι εταιρείες ενέργειας θα λειτουργούν ως ασφαλιστικές εταιρείες που θα φροντίζουν τη σταθερότητα του συστήματος όταν ο ήλιος δεν θα λάμπει”.
Την ώρα που οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας προβάλλουν ως οι ηττημένοι στο νέο ενεργειακό τοπίο,νικητές είναι οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ και ανεμογεννητριών, οι εκατοντάδες εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών και οι χιλιάδες καταναλωτές που μετατρέπουν τις στέγες τους σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.
Θα επωφεληθούν ακόμα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξοικονόμηση ενέργειας, στα δομικά υλικά, στα χημικά, στη μόνωση, στον κλιματισμό και τις αντλίες θερμότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.