Forbes: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα φωτοβολταϊκά της Ελλάδας

Την κατάσταση στην ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών αποτιμά σε πρόσφατο δημοσίευμά του το περιοδικό Forbes.

Ο αρθρογράφος Christopher Coats αναφέρεται καταρχάς στις ανακοινώσεις του ΛΑΓΗΕ για σημαντική – και απρόσμενη – αύξηση των εγκαταστημένων φωτοβολταϊκών στη χώρα μας τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο (διαβάστε εδώ και εδώ τα σχετικά θέματα), θεωρώντας αυτή την αύξηση μία θετική εξέλιξη. Σημειώνουμε, βεβαίως, εδώ ότι το συγκεκριμένο "μπουμ" το πρώτο δίμηνο, οφείλεται βασικά στην ανάγκη ολοκλήρωσης των "παλιών" έργων προκειμένου να μη χάσουν τις υψηλές ταρίφες.

Ο αρθρογράφος έχει βέβαια υπόψη του πως αυτή η θετική εξέλιξη υπονομεύεται εν μέρει από τη σημαντική μείωση στις εγγυημένες τιμές για τα καινούρια φωτοβολταϊκά που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ, κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ, προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ που, όπως αναφέρει το άρθρο, προβλέπεται να αγγίξει τα 473 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και τα 905 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014.

Ο Coats παρατηρεί πως το σχέδιο των περικοπών, με αναδρομικές μειώσεις στις ταρίφες ακολουθεί το αντίστοιχο σχέδιο μειώσεων που υιοθέτησε και η Ισπανία, που αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα στο αντίστοιχο ταμείο που διαθέτει για τις ΑΠΕ. Και όπως και στην Ισπανία, συμπληρώνει, οι αντίστοιχες αποφάσεις για περικοπές στην Ελλάδα έχουν δεχθεί την επίθεση όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα των φωτοβολταϊκών, με πρεξάρχοντας στην περίπτωση της χώρας μας τον ΣΠΕΦ.

Ωστόσο, ο αναλυτής εκτιμά πως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ενδεχομένως να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά και να απαλύνουν το κύμα των περικοπών. Ένας εξ αυτών είναι το νομοσχέδιο για τα νέα επενδυτικά κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, καθώς η ένταξη πέντε σχεδίων φωτοβολταϊκών, μέχρι στιγμής, στο fast-track.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει ο Coats, η αλματώδης άνοδος στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εξηγείται και από το χαμηλό κόστος παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Κίνα σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Η εκτίμηση καταλήγει πως η Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, έχει όλα τα εφόδια να μετατραπεί σε σημαντικό πεδίο επενδύσεων, ιδίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, αναφέροντας μάλιστα και τις πρόσφατες δηλώσεις της Libra Group που τοποθετήθηκε θετικά ως προς τις κινήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.