ΡΑΕ: Ετοιμάζει «manual» τιμολόγησης και για τις βιομηχανίες μέσης τάσης

Το βασικό αίτημα που έχει διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα από τις βιομηχανίες στη μέση τάση που έχουν όμως σημαντική κατανάλωση (πάνω από 10GWh) είναι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και η υψηλή τάση. Το επιχείρημά τους είναι απλό: με την κατάργηση των βιομηχανικών τιμολογίων μέσης τάσης, βιομηχανίες που καταναλώνουν ενέργεια που πλησιάζει τα μεγέθη της υψηλής τάσης και στις οποίες το ενεργειακό κόστος είναι καθοριστικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας, βρέθηκαν να πληρώνουν ρεύμα όσο ένα σούπερ μάρκετ. Η αύξηση που πλήρωσαν οι βιομηχανίες μέσης τάσης την τελευταία διετία ξεπερνούν το 20%.

Σήμερα λοιπόν στην ολομέλεια της ΡΑΕ συζητείται μία εισήγηση που αναμένεται να αποτελέσει τη βάση ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις των βιομηχανιών μέσης τάσης με τη ΔΕΗ. Πρόκειται για την έκδοση των «αρχών τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης», που αναμένεται να πάρει μορφή απόφασης της ανεξάρτητης αρχής την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση θα είναι «δίδυμη» εκείνης που ήδη βρίσκεται σε ισχύ για την υψηλή τάση και σύμφωνα με πληροφορίες θα ενσωματώνει εκτός από τις βασικές αρχές τιμολόγησης (συνυπολογισμός προφίλ, κατανάλωσης κλπ) και το θέμα του τρόπου που καθορίζονται οι χρεώσεις για CO2. Το θέμα θεωρείται κομβικό καθώς η ΔΕΗ μέχρι στιγμής κατατάσσει τα κόστη για τους ρύπους που χρεώνει στους πελάτες της στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ανταγωνιστικά κόστη.

Σημειώνεται ότι με βάση τις «αρχές τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης» αναμένεται να κριθούν και οι σχετικές προσφυγές που έχουν γίνει από βιομηχανίες για την τιμολόγηση της ΔΕΗ (ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ κ.λπ.)

Ένα ακόμη σημείο που θα κριθεί με βάση τις νέες αρχές τιμολόγησης είναι εάν οι προμηθευτές εφαρμόζουν καταχρηστικές πρακτικές μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων.

Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα, όπως είχε δεσμευθεί προχωρήσει στη δημιουργία εναλλακτικών τιμολογίων για τη μέση τάση και γιαυτό το θέμα έχει κληθεί σε ακρόαση από τη ΡΑΕ.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών σε συναντήσεις που έγιναν στο ΥΠΕΚΑ με τις εμπλεκόμενες πλευρές (ΔΕΗ, βιομηχανίες) υπήρξαν δεσμεύσεις για διψήφιες μειώσεις στο ανταγωνιστικό κόστος του ρεύματος. Δηλαδή, το διψήφιο ποσοστό θα αφορά και τη χρέωση για τους ρύπους, κάτι που εφόσον ισχύσει αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα σε βιομηχανίες που βρίσκονται σε οριακό σημείο εξαιτίας του συνδυασμού της κρίσης και του μη ανταγωνιστικού κόστους ρεύματος.

πηγή: energypress.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.