Με τα "προαπαιτούμενα" του Στουρνάρα το νέο χαράτσι στις ΑΠΕ

Με επείγοντα τρόπο θα περάσουν κάποιες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου. Συγκεκριμένα, οι διατάξεις εκείνες που αφορούν τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ (όπως για παράδειγμα η επιβολή της εισφοράς, μέχρι και 40%, επί του τζίρου, η καταβολή εγγύησης και τελών διακράτησης) θα αποσπαστούν από το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο Στουρνάρα για τα προαπαιτούμενα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο. Ο λόγος που προβάλλεται είναι ότι σχετίζονται με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα προς την τρόικα για την εκταμίευση των δόσεων.

Ωστόσο παράγοντες των ΑΠΕ υποστηρίζουν ότι το βασικό κίνητρο του ΥΠΕΚΑ είναι να ξεπεραστούν τυχόν «ανταρσίες» βουλευτών, ειδικά της επαρχίας, οι οποίοι πιέζονται από τους κατά τόπους επενδυτές. Άλλωστε και την πρώτη φορά που επιβλήθηκαν εισφορές επί του τζίρου των ΑΠΕ οι σχετικές ρυθμίσεις περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο αναθεώρησης του μνημονίου.

Οι βασικές ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο Στουρνάρα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εξής:

· Επιβολή ειδικής εισφοράς επί του τζίρου στο 40% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είχαν κλειδωμένες ταρίφες πριν την 31η Ιανουαρίου του 2012 και τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4093/2012 με τον οποίο θεσπίστηκε η ειδική εισφορά. Για τις επενδύσεις που είχαν κλειδώσει ταρίφα μετά την 31η Ιανουαρίου του 2012 και τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, η ειδική εισφορά καθορίζεται στο 37%.

· Καταβολή εγγυητικής επιστολής που θα πρέπει στο εξής να συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης μονάδας ΑΠΕ στο δίκτυο. Το ύψος της εγγυητικής επιστολής ορίζεται, ανά μονάδα ονομαστικής ισχύος του αιτήματος σε μεγαβάτ (MW), σε 60.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος έως και 1 MW, μειούμενου αναλογικά για ισχύ μικρότερη του 1 MW, σε 30.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος από 1 MW έως και 10 MW, σε 20.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος από 10 MW ως και 100 MW και 10.000 για το τμήμα της ισχύος πάνω από 100 MW. Η διάρκεια της εγγυητικής θα είναι κατ’ ελάχιστον 2ετής, και μέχρι την ενεργοποίηση της σύνδεσης του έργου.

· Επιβολή τέλους διακράτησης άδειας ΑΠΕ. Αν, τρία χρόνια μετά τη λήψη της άδειας, ο επενδυτής δεν έχει ακόμη εκτελέσει το έργο, τότε θα επιβαρύνεται με ετήσιο τέλος διακράτησης ύψους 1.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, υποχρέωση μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Το ύψος του τέλους μπορεί να αναπροσαρμόζεται με ανώτατο όριο το ποσό των 3.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.