Δεν κόβεται προσώρας το αέριο στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς

Κρίσιμης σημασίας για την ευστάθεια του συστήματος αλλά και για το μέλλον της αγοράς ηλεκτρισμού θεωρείται η προσωρινή απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην αίτηση προσωρινών μέτρων της Ήρων Θερμοηλεκτρική. Η υπόθεση αφορά στο εξώδικο που είχε αποστείλει στην Ήρων η ΔΕΠΑ ζητώντας την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της διακοπής τροφοδοσίας.

Η Ρυθμιστική Αρχή την περασμένη Πέμπτη έκρινε ότι τα ζητήματα που εγείρονται από την αίτηση της Ήρων Θερμοηλεκτρική είναι κρίσιμα και καλεί τη ΔΕΠΑ να υποβάλει στην αρχή πλήρεις και τεκμηριωμένες απόψεις για τα όσα αναφέρονται σε αυτήν. Στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ΔΕΠΑ θα αποστείλει τις απόψεις της και στη συνέχεια η ΡΑΕ θα εξετάσει την υπόθεση, η ανεξάρτητη αρχή ζητεί από την εταιρεία να μην προχωρήσει στη διακοπή της παροχής αερίου ή να προβεί σε άλλη ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.

Μάλιστα όπως επισημαίνει η Ρυθμιστική Αρχή, πιθανή διακοπή της παροχής αερίου, με την οποία έχουν απειληθεί όχι μόνο οι μονάδες της Ήρων αλλά συνολικά οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί της χώρας, θέτουν υπό αμφισβήτηση το 30% περίπου της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήρων
Από την πλευρά της Ήρων η αίτηση προσωρινών μέτρων είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή συνολικά στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς σε σχέση με το θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα στην αίτηση της εταιρείας, υπάρχουν δύο αναφορές που στρέφονται ευθέως κατά της ΔΕΠΑ, καθώς υποστηρίζεται ότι υπάρχει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης που έχει απασχολήσει τη ΡΑΕ αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επιπλέον υποστηρίζεται ότι οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης δεν έγιναν με διαφανή κριτήρια αλλά με κατ΄ιδίαν απόπειρες ρυθμίσεως και συμφωνίες.

Σημειώνεται ότι εκτός από την Ήρων αντίστοιχη αίτηση βρίσκεται σε εκκρεμότητα και από την εταιρεία Elpedison η οποία έχει επίσης δεχθεί εξώδικο από τη ΔΕΠΑ.

ΔΕΠΑ
Στον αντίποδα βεβαίως η ΔΕΠΑ και η διοίκησή της γνωρίζουν βεβαίως ότι για τα χρέη των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών το πρόβλημα εντοπίζεται στις καθυστερήσεις πληρωμής του ΛΑΓΗΕ και στο ευρύτερο πρόβλημα ρευστότητας της ενεργειακής αγοράς. Ωστόσο όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια από την πλευρά της ΔΕΠΑ, παρά να κινηθεί για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρισκόταν υπόλογη η ίδια για πράξεις και παραλείψεις της.

Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο πιεστική για την πλευρά της ΔΕΠΑ ενόψει και της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και των θεμάτων που εγείρονται διαρκώς από την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγοραστών – μεταξύ των οποίων και η Gazprom – οι οποίοι ζητούν τη διευθέτηση του προβλήματος των οφειλών των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, πριν την πώληση.
Και βέβαια αποτελεί κοινό τόπο για όλους του συμμετέχοντες στην αγορά, η συμφωνία στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων τόνωσης της ρευστότητας – πχ με χρηματοδότηση της ΔΕΗ που θα κατευθυνθεί σε πληρωμές προς τους διαχειριστές – ούτως ώστε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ να καλύψουν τις οφειλές τους και με τη σειρά τους να αποπληρώσουν τα χρέη τους και οι ιδιώτες.

Πρόταση
Θυμίζουμε ότι όπως αποκάλυψε το EnergyPress ιδιώτες παίκτες της αγοράς έχουν ήδη κινηθεί προς την πλευρά της ΔΕΠΑ, καταθέτοντας ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρεών τους. Η πρόταση προς τη ΔΕΠΑ είναι να δεχθεί ως ενέχυρο τα τιμολόγια του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ καθώς μάλιστα έχει προσκομιστεί έκθεση ορκωτών λογιστών οι οποίοι και βεβαιώνουν ότι τα συγκεκριμένα τιμολόγια (ΑΔΜΗΕ /ΛΑΓΗΕ) επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο του χρέους (η πρόταση είναι να δοθεί το 80% των ανεξόφλητων τιμολογίων του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ).

Όπως επισημαίνουν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί η ΔΕΠΑ στην οποία και οφείλονται χρήματα από τις εταιρείες ανήκει σε ποσοστό άνω του 65% στο Δημόσιο (εάν υπολογιστεί και το ποσοστό στα ΕΛΠΕ), ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν χρέη προς τους ηλεκτροπαραγωγούς από το ΛΑΓΗΕ που είναι σε ποσοστό 100% δημόσιος οργανισμός και του ΑΔΜΗΕ στον οποίο το Δημόσιο είναι μέτοχος σε ποσοστό 51%.

πηγή: energypress.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.