Άμεση μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως αυτό που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να βοηθήσει στο ξεπέρασμα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ήδη ισχύοντα τιμολόγια.

Στην ανακοίνωση, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να αγνοεί τις τσουχτερές ανατιμήσεις όλων των τελευταίων χρόνων, αλλά και αυτές από την αρχή του έτους, να αποσιωπάται ότι από τις αρχές του χρόνου είχαμε αυξήσεις έως 38,5% στις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις (0-800 kWh) και έως 20% στις μεσαίες.

Η επικείμενη απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης από τον Ιούλιο αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω επιβαρύνσεις των καταναλωτών υπέρ των ιδιωτών - παικτών της αγοράς, προστίθεται.

Η κυβέρνηση, συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να μειώσει τα τιμολόγια αφού το κόστος της ΔΕΗ έχει μειωθεί δραστικά λόγω:

-της μεγάλης μείωσης των μισθών στη ΔΕΗ,
-της αξιοποίησης της ευνοϊκής χρονιάς σε υδατοπτώσεις και την ενίσχυση της παραγωγής από υδροηλεκτρικές μονάδες, που συνεπάγεται σημαντική μείωση του κόστους,
-της μειωμένης επιβάρυνσης λόγω ρύπων, μετά από σχετική ψήφιση ρύθμισης στο ευρωκοινοβούλιο, που επέδρασε στο να κατρακυλήσουν τα δικαιώματα ρύπων,
-των επιπέδων της οριακής τιμής συστήματος και οριακής τιμής απόκλισης που είναι πολύ πιο κάτω από πέρσι, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αγοράζει τις αναγκαίες ποσότητες ενέργειας πολύ φθηνότερα από ότι πέρσι.

Επιπλέον υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση των τιμολογίων με τη δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

«Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να παίρνει δραστικά μέτρα που να καθιστούν εφικτή τη μείωση των τιμολογίων, επιχαίρει για το προσωρινό πάγωμα και συζητά τη μείωση τιμών, αλλά μόνο στις βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Δεν αγνοούμε την επιβάρυνση που υφίσταται η βιομηχανία, λόγω τιμολογίων και εκτιμούμε πως στοχευμένες μειώσεις μπορούν να καθοριστούν γενικότερα, όμως, επισημαίνουμε ιδιαίτερα πόσο άγρια έχουν πληγεί τα φτωχά νοικοκυριά για τα οποία πρέπει να ληφθούν κατά προτεραιότητα μέτρα ανακούφισης», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.