Booz & Company: Πετυχημένη η... "δίαιτα" στα λειτουργικά της ΔΕΗ

Σημαντική πρόοδο στη βελτίωση του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ διαπιστώνει η επικαιροποιημένη μελέτη της Booz & Company η οποία έχει παραδοθεί στην επιχείρηση και έρχεται ως συνέχεια μελέτης που είχε πραγματοποιήσει ο οίκος το 2006. Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθούν τα περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας της επιχείρησης αλλά και να συγκριθούν τα λειτουργικά της κόστη με άλλες ομοειδείς εταιρίες του εξωτερικού.

Τα ευρήματα
Η έκθεση διαπιστώνει ότι η ΔΕΗ έχει βελτιώσει τα κοστολόγιά της κατά 443 εκατ. ευρώ ενώ όσον αφορά τα σημερινά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, αυτά φτάνουν τα 124 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2006 ο οίκος διαπίστωνε ότι η επιχείρηση μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητά της κατά πάνω από 550 εκατ. ευρώ.

Στη σημαντική αυτή μείωση των κοστολογίων που κατάφερε να επιτύχει η ΔΕΗ αναφέρθηκε εξάλλου και ο Α.Ζερβός κατά την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Ο κ. Ζερβός σημείωσε αφενός την εξαιρετικά σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους από από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2012, αφετέρου την επιπλέον βελτίωση της αποδοτικότητας του ομίλου κατά περίπου 400 εκ.

Βάσει των ευρημάτων συνεπώς της νέας έκθεσης, υπάρχουν μεν περιθώρια βελτίωσης αποδοτικότητας της ΔΕΗ, αυτά ωστόσο είναι περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν όταν και η εταιρεία απείχε σημαντικά από τις βέλτιστες πρακτικές. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι δεν μπορεί να γίνει ευθεία σύγκριση των δεδομένων του 2006 και του 2013 καθώς οι μισθολογικές περικοπές που προέβλεπε η αρχική μελέτη της BoozAllen έχουν υπερκαλυφθεί και ξεπεραστεί από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με το νέο μισθολόγιο για τις ΔΕΚΟ.

Ενδεικτικές πάντως είναι οι διαπιστώσεις του οίκου ανά βασικό κλάδο δραστηριότητας της ΔΕΗ. Στην παραγωγή ο οίκος διαπίστωνε το 2006 ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κόστους λειτουργίας κατά 279 εκατ. ευρώ. Στην επικαιροποιημένη μελέτη η BoozAllenδιαπιστώνει ότι έχει μειωθεί το κόστος κατά 124 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχει διανυθεί περίπου το 50% του αρχικού στόχου.

Στον κλάδο των ορυχείων η μελέτη τόνιζε το 2006 ότι θα πρέπει να μειωθεί το κόστος (863 εκατ. ευρώ) κατά 270 εκατ. ανά έτος, στόχος που έχει υπερκαλυφθεί στην επικαιροποίηση του 2013 καθώς η μείωση στο λειτουργικό κόστος των ορυχείων φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα στην εμπορία η μελέτη διαπιστώνει περιθώρια βελτίωσης καθώς δεν έχει υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση των μεγεθών (το 2006 υπήρχε απόκλιση της τάξης των 12,6 εκατ. ευρώ ετησίως σε σχέση με τις βέλτιστες πρακτικές).

Η μελέτη επίσης διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στους τομείς της μεταφοράς, της διανομής και της διοίκησης.

Η μελέτη
Τα συμπεράσματα της πρώτης μελέτης της Booz Allen Hamilton αποτέλεσαν επί χρόνια σημείο αναφοράς για τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ καθώς από τη σύγκριση που είχε γίνει τότε με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τεχνολογίες, τα περιθώρια εξοικονόμησης - σε επίπεδο προσωπικού, μονάδων παραγωγής, δικτύων, εμπορίας, διοίκησης κ.λπ. - είχε διαμορφωθεί το 5ετές businessplan της επιχείρησης.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2009 το μισθολογικό κόστος στον Όμιλο ΔΕΗ μειώθηκε συνολικά κατά 700 εκ. ευρώ ενώ η μέση ανά εργαζόμενο μισθολογική δαπάνη μειώθηκε κατά 36%, με το μέσο μιθσό να αντιστοιχεί σε συνολικές καθαρές αποδοχές ύψους 1.700 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των πάσης φύσης πρόσθετων αποζημιώσεων (υπερωρίες, υπηρεσίες βάρδιας και έκτος έδρας αποζημιώσεις).

Παράλληλα υπήρξε σημαντική μείωση του προσωπικού λόγω αποχωρήσεων που δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του προσωπικού στα 46 έτη.

Εκτός από τη μελέτη που παρήγγειλε η ΔΕΗ, αντίστοιχο ανεξάρτητο κοστολογικό έλεγχο επιδιώκει να πραγματοποιήσει και η ΡΑΕ για τα κόστη παραγωγής στους τομείς ορυχείων, παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει το έργο.

πηγή: energypress.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.