Φωτοβολταϊκά-ΑΠΕ: 5 Ιουνίου στο ΣτΕ η έκτακτη αναδρομική εισφορά επί του τζίρου

Στις 5 Ιουνίου θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η έκτακτη «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Το ΣτΕ θα εξετάσει τη συμβατότητα της αναδρομικής εισφοράς (από 1/7/12) επί του τζίρου των παραγωγών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με το energypress, εγχώριες και ξένες εταιρείες έχουν αναθέσει στο δικηγορικό γραφείο«Μεταξάς & Συνεργάτες» σε συνεργασία με διεθνή δικηγορική εταιρεία που τη διερεύνηση των δυνατοτήτων νομικής προστασίας των επενδύσεών τους στην Ελλάδα έναντι των αναδρομικών μέτρων που λαμβάνει η ελληνική Πολιτεία.

Ειδικότερα, θα εξετασθούν οι δυνατότητες προστασίας των επενδυτών με βάση τη διεθνή Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η προώθηση, προστασία και ασφάλεια των αλλοδαπών επενδύσεων και η τήρηση των συμβατικών δεσμεύσεων των συμβαλλομένων κρατών-μελών.

Σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προχωρήσει τέσσερις ενώσεις φωτοβολταϊκών στην Ισπανία που αντιδρούν στη λήψη μέτρων αναδρομικής ισχύς για τις ΑΠΕ μεταξύ των οποίων μειώσεις στις εγγυημένες τιμές.

Την υπόθεση εξετάζει το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

econews



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.