Στο τραπέζι της διακοματικής ο φόρος ακινήτων

Το ζήτημα του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει από το 2014 το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το ειδικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση πριν το Πάσχα, αποφασίσθηκε η πλήρης καταγραφή από την πλευρά των φορολογουμένων των αγροτεμαχίων, βοσκοτόπων και οικοπέδων που έχουν στην κατοχή τους και τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του νέου φόρου από τον επόμενο χρόνο.

Με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι θα υπολογιστεί η φορολογητέα αξία των αγροτεμαχίων, καθώς και τα έσοδα που θα εισπραχθούν από την επιβολή του φόρου.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα δημιουργήσει μια ειδική εφαρμογή όπου θα δηλώνονται λεπτομερώς όλα τα αγροτεμάχια.

Στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9 θα προστεθούν νέοι κωδικοί όπου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν περισσότερα στοιχεία για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Για παράδειγμα θα πρέπει να δηλώσουν εάν το ακίνητο βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, αν η έκταση είναι καλλιεργήσιμη κ.λπ.

Ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων για το επόμενο έτος θα πρέπει να εξασφαλίζει έσοδα 3,2 δισ ευρώ και για αυτό γίνονται διάφορα σενάρια με τα αγροτεμάχια που θα φορολογηθούν, αλλά και για το ύψος του αφορολόγητου ορίου.

Αύριο Τετάρτη λήγει και η προθεσμία που έχει δώσει του υπουργείο Οικονομικών για τη διόρθωση λαθών στα στοιχεία των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Ενόψει του υπολογισμού του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.) έτους 2013, όσοι πολίτες έχουν εντοπίσει λάθη σε στοιχεία ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου (επιφάνεια, τιμή ζώνης, παλαιότητα) πρέπει να υποβάλουν στον αρμόδιο δήμο αίτημα διόρθωσής τους μέχρι την 15η Μαΐου 2013.

Αντίστοιχα, οι δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται στην αποστολή καταστάσεων με τα ορθά στοιχεία των ακινήτων (τιμή ζώνης, τετραγωνικά μέτρα, παλαιότητα) στο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι την 31η Μαΐου 2013.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.