Τι φέρνει ο Ιούλιος για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ

Απόλυτη ελευθερία να καταρτίζει τα τιμολόγια ρεύματος και να διαμορφώνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με τα δικά της κόστη, αποκτά από την 1η Ιουλίου η ΔΕΗ. Τότε απελευθερώνονται πλήρως και τα τιμολόγια στη χαμηλή τάση, δηλαδή για τους περίπου 7 εκατομμύρια πελάτες της εταιρείας νοικοκυριά, αγρότες και επαγγελματίες.

Η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων στη χαμηλή τάση αποτελεί προαπαιτούμενο του μνημονίου και φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο που καθορίζονται οι αυξήσεις τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη να υποβάλει τα κοστολογικά της στοιχεία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία με τη σειρά της διενεργούσε κοστολογικό έλεγχο και γνωμοδοτούσε για το εύλογο ύψος των εσόδων της εταιρείας, στον αρμόδιο υπουργό (ΠΕΚΑ). Δηλαδή η τελική απόφαση ανήκε στην κυβέρνηση η οποία και είχε στα χέρια της ένα ισχυρό εργαλείο δηλαδή τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης αρχής εποπτείας της αγοράς. Από τον Ιούνιο ωστόσο η ΔΕΗ είναι ελεύθερη να καταρτίζει τα τιμολόγια ρεύματος σύμφωνα με τις ανάγκες της, χωρίς να ασκείται κανένας προληπτικός έλεγχος, μέσω των γνωμοδοτήσεων της ΡΑΕ. Η μοναδική δυνατότητα παρέμβασης που υπάρχει είναι να γίνει έλεγχος της ανεξάρτητης αρχής κατόπιν καταγγελίας, εφόσον υπάρχει υπόνοια ότι υπάρχει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή αισχροκέρδειας. Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχα όταν απελευθερώθηκαν τα τιμολόγια της Μέσης Τάσης η ΔΕΗ εφάρμοσε μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 20%, που για ορισμένες κατηγορίες προφίλ κατανάλωσης έφτασαν μέχρι και το 180%. Κατόπιν καταγγελιών που έγιναν από καταναλωτές ωστόσο η εταιρεία αναγκάστηκε να τροποποιήσει τους συντελεστές τιμολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η βασική αρχή που θα πρέπει να ισχύει για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών είναι ότι τα τιμολόγια θα πρέπει να αντανακλούν τα πραγματικά κόστη της ΔΕΗ.

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο και στα οικονομικά της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον αρχικό προϋπολογισμό της εταιρεία για το 2013 η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει τα κόστη της (μαζί με το περιθώριο κέρδους) στα 4,826 δις ευρώ (μέσο έσοδο 100,73 ευρώ η μεγαβατώρα). Η ΡΑΕ ωστόσο έβαλε «ψαλίδι» και ενέκρινε τελικά 88,91 ευρώ η μεγαβατώρα ή αλλιώς 4,267 δις ευρώ. Το ποσό αυτό μειώθηκε ακόμη περισσότερο στα 3,77 δις ευρώ μετά την επικαιροποίηση του κοστολογικού ελέγχου της ΡΑΕ, πριν το Πάσχα, όταν η ΔΕΗ ζήτησε να έχει έσοδα από τα τιμολόγια 4,539 δις ευρώ. Με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη κοστολογικός έλεγχος για το 2013, η ΔΕΗ δεν μπορεί να επανέλθει και να ζητήσει μεγαλύτερες αυξήσεις. Αυτό δεν ισχύει για το 2014 όταν και η εταιρεία θα έχει ως βάση υπολογισμού τα κοστολόγια που καταρτίζει η ίδια. Και τότε όμως, σε περίπτωση καταγγελίας από καταναλωτές θα υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης, καθώς η ΡΑΕ έχει παραγγείλει τη διενέργεια ανεξάρτητου κοστολογικού ελέγχου της ΔΕΗ.

πηγή: energypress.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.