Εκτός Ευρώπης μετακινείται η κυριαρχία των φωτοβολταϊκών

Πριν από δύο χρόνια, περισσότερα από το 70% των φωτοβολταϊκών παγκοσμίως εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. Το 2012, το ποσοστό ήταν γύρω στο 55% ενώ φέτος είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πλειονότητα του φωτοβολταϊκού δυναμικού θα εγκατασταθεί εκτός Ευρώπης, σύμφωνα με την έκθεση “Προοπτικές για την παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών 2013-2017” ("Global Market Outlook for Photovoltaics 2013-2017") της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φωτοβολταϊκής Βιομηχανίας (EPIA).

Παρ’όλα αυτά τα φωτοβολταικά δεν ήταν η νούμερο ένα εγκατεστημένη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη για το δεύτερο κατά σειρά έτος. Η φωτοβολταϊκή ενέργεια καλύπτει πλέον το 2,6% της ζήτησης και το 5,2% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε περίοδο αιχμής στην Ευρώπη.

Η Γερμανία ηγήθηκε της αγοράς το 2012 με 7.6 GW νεοεγκατεστημένων συστημάτων, ενώ η Κίνα ακολούθησε με 5 GW; η Ιταλία με 3.4 GW; οι Η.Π.Α. με 3.3 GW; και η Ιαπωνία με εκτιμώμενα 2 GW.

Η EPIA δηλώνει ότι περισσότερα από 31 GW δυναμικού προστέθηκαν παγκοσμίως το 2012 και ότι η φωτοβολταϊκή ενέργεια παραμένει, μετά την υδροηλεκτρική και την αιολική, η τρίτη πιο σημαντική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας παγκοσμίως.

Η πρόβλεψη για το μέλλον σύμφωνα με την έκθεση είναι ότι: “Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο η παγκόσμια ετήσια αγορά μπορεί να φτάσει στα 48 GW το 2017; ενώ σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο μπορεί να φτάσει στα 84 GW το 2017.”

Τέλος, ο πρόεδρος της EPIA Winfried Hoffmann πρόσθεσε ότι: “ Τα αποτελέσματα του 2012 σηματοδοτούν μια καμπή που θα έχει σοβαρές συνέπειες για τα επόμενα χρόνια. Η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών μετατοπίζεται από το να οδηγείται κυρίως από την κυριαρχία της Ευρώπης σε μια που βασίζεται και σε άλλες χώρες από όλο τον κόσμο, με διαφορετικά επίπεδα ηλιακού δυναμικού και πολιτικής βούλησης για την εκμετάλλευση τους ".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.