Φωτοβολταϊκά: πλήγμα για την ελληνική αγορά οι δασμοί στα κινεζικά πάνελ

Η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα θα εντείνει την κρίση που βιώνει ο κλάδος και θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ελληνικών θέσεων εργασίας και νέων επενδύσεων, σύμφωνα με τον ελληνικό Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Σχολιάζοντας στην EurActiv.gr τις πιθανές συνέπειες από την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ανέφερε ότι έρχεται την «πιο ακατάλληλη στιγμή» για την πορεία της αγοράς, η οποία ήδη συνθλίβεται από τη ραγδαία μείωση των κινήτρων.

«Πρόκειται για μια δράση που είναι σαφώς αντίθετη με την επιθυμία των κυβερνήσεων για την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, οι οποίοι επιδοτούν, τελικώς, τις εγγυημένες τιμές πώλησης ενέργειας . Και είναι, εν τέλει, ενάντια στον κοινοτικό στόχο για μια διευρυμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας, που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και με το ελάχιστο δυνατό κόστος».

«Η επιβολή δασμών στα φωτοβολταϊκά πάνελς κινέζικης προέλευσης, που πρωταγωνιστούν στη μείωση των τιμών πώλησης, απλώς θα αυξήσει δραματικά το μέσο κόστος των συστημάτων και θα καταστήσει μη βιώσιμο το σύνολο των επενδύσεων, δεδομένων των χαμηλών πλέον εγγυημένων τιμών πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, μηδενίζοντας τις ήδη μειωμένες πωλήσεις και οδηγώντας στην οριστική χρεοκοπία το σύνολο του κλάδου».

Παράλληλα, ο ΣΕΦ προσέθεσε πως «η επιβολή δασμών, που θα οδηγήσει σε αύξηση του μέσου κόστους των συστημάτων κατά 200-250 €/kWp, καθιστά μη βιώσιμες τις επενδύσεις από δω και μπρος, στο σύνολό τους, εκτός και εάν η περικοπή των εγγυημένων τιμών αναστραφεί, οδηγώντας στην ανάγκη για περαιτέρω αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που βαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας».

Στο μεταξύ, σε μετωπική σύγκρουση με το Βερολίνο οδηγούνται οι Βρυξέλλες μετά την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ.

Ειδικότερα, ο Γερμανός αντικαγγελάριος και υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ χαρακτήρισε ως«σοβαρό λάθος» την αναμενόμενη για τις αρχές Ιουνίου επιβολή δασμών, σε συμφωνία με τη μεγαλύτερη ένωση εταιρειών του κλάδου η οποία ζητά την εξάντληση των περιθωρίων για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Κίνα.

«Η Γερμανία είναι πολύ ανήσυχη και ορθώς. Περιμένω από την Επιτροπή να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η σύγκρουση στο εμπόριο. Η Επιτροπή πρέπει να επιδιώξει διαπραγματεύσεις και διάλογο αντί για απειλές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέσλερ.
Νωρίτερα, η Κίνα είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για «σοβαρό πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις».

«Μέχρι σήμερα η Κίνα ήταν ανοιχτή στην επίλυση των προβλημάτων με διάλογο και διαπραγματεύσεις», δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Shen Danyang, προσθέτοντας ότι οι χώρες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του προστατευτισμού ώστε να επιτευχθεί κοινή ανάπτυξη.

Παράλληλα ο κ. Danyang άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ υιοθετεί αυτοκαταστροφικές πολιτικές με την επιβολή δασμών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ανακάμψει ποτέ από την οικονομική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα οι Βρυξέλλες αποφάσισαν την επιβολή δασμών στα πάνελ από την Κίνα, κατηγορώντας την για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (ντάμπινγκ) και καταγγέλλοντας ότι το Πεκίνο υπερεπιδοτεί τις εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών να παράγουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές χρειάζονται για να καλυφθεί η ζήτηση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο συντελεστής φορολόγησης των κινεζικών πάνελ θα ανέρχεται σε47%, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι δασμοί θα είναι ακόμα υψηλότεροι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.