Πακέτο μείωση cost recovery & αύξηση ΑΔΙ, τον Ιούλιο

Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για αναθεώρηση «πακέτο» των μεταβατικών μηχανισμών της αγοράς ηλεκτρισμού (Cost Recovery & ΑΔΙ) με την προθεσμία υλοποίησης των αποφάσεων να έχει καταληκτική ημερομηνία τον Ιούλιο.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια επιτροπή της ΡΑΕ βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του έργου της και αναμένεται σύντομα να παραδώσει την πρότασή της τόσο στον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής όσο και στον ΥΠΕΚΑ.

Ειδικά για το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (Cost Recovery) που αποτελεί το πεδίο και της πιο ισχυρής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών με εκατέρωθεν αιχμηρές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, το τοπίο έχει ουσιαστικά προδιαγραφεί στην τελευταία γνωμοδότηση της ΡΑΕ για το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.

Τι αναφερόταν στη συγκεκριμένη γνωμοδότηση;

Η ΔΕΗ στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κοστολογικών της στοιχείων είχε παρουσιάσει δύο σενάρια, ανάλογα με την εξέλιξη του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους το πρώτο χωρίς αλλαγές και το δεύτερο με μείωση του ποσοστού – κινήτρου – του μηχανισμού κάλυψης μεταβλητού κόστους, από 10% σε 5% από τον Ιούλιο.

Στη γνωμοδότησή της λοιπόν η ΡΑΕ ουσιαστικά είχε αναφέρει συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης του ΜΑΜΚ, ήτοι 5%: «Δεδομένων των, εγκεκριμένων από το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΚΑ (Φεβρουάριος 2013), προτάσεων της ΡΑΕ για την αναθεώρηση, άμεση απομείωση και σταδιακή κατάργηση των μεταβατικών μηχανισμών, η ΡΑΕ θεωρεί εύλογο να υιοθετηθεί το σενάριο του 5% ΜΚΜΚ από 01.07.2013, το οποίο και οδηγεί σε μείωση του ΜΚΜΚ και αύξηση των ΑΔΙ τρίτων» ανέφερε η γνωμοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο το ποσοστό αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως η ελάχιστη μείωση χωρίς να αποκλείεται και ακόμη μεγαλύτερη μείωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν την οριστικοποίηση και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων που με βάση το σχετικό θεσμικό πλαίσιο αποτελούν αρμοδιότητα ΡΑΕ, θα υπάρξει και ένας τελευταίος κύκλος διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να καταλήξουμε στην εφαρμογή του νέου cost recovery από 1ης Ιουλίου.

ΑΔΙ

Το πακέτο των αλλαγών που θα εφαρμοστεί άμεσα εκτός από την μείωση του cost recovery , περιλαμβάνει αλλαγές και στα ΑΔΙ στα οποία, θα υπάρξει αναδιανομή, χωρίς όμως αύξηση του τελικού ποσού που πληρώνουν οι προμηθευτές και άρα οι καταναλωτές. Η κατεύθυνση που αναμένεται να ακολουθηθεί είναι να ενισχυθούν περισσότερο οι ευέλικτες μονάδες αερίου και να μειωθούν ή και να καταργηθούν οι αποζημιώσεις για τις ρυπογόνες (σήμερα υπάρχουν 10 χιλιάδες ΑΔΙ με 45 χιλιάδες ευρώ το MW). Σημειώνεται επίσης ότι με βάση το σχεδιασμό προωθείται η απόσυρση των παλιών μονάδων της ΔΕΗ και ειδικότερα οι μονάδες Λαύριο 1,2 Αλιβέρι 3,4 και Αγ. Γεώργιος (Κερατσίνι). Η πρόταση που είχε παρουσιαστεί πέρυσι το φθινόπωρο και αναμένεται να βελτιωθεί προέβλεπε την έκδοση συνολικά 14 χιλιάδων ΑΔΙ των οποίων η τιμή θα μειωθεί στις 32 χιλιάδες ευρώ το MW. Επίσης προβλεπόταν αλλαγή στην κατανομή: 10 χιλιάδες για όλες τις μονάδες που μετέχουν ενώ 4 χιλιάδες θα κατευθυνθούν στις ευέλικτες μονάδες αερίου. Δηλαδή μείωση κατά 13 χιλιάδες ευρώ του εσόδου για μια λιγνιτική μονάδα και αύξηση κατά 19 χιλιάδες ευρώ το MW για μια ευέλικτη μονάδα αερίου.

πηγή: energypress.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.