“Κρυφτούλι” Ευρώπης-Κίνας για τα φωτοβολταϊκά – Ποιοι είναι “υπέρ” και “κατά” των δασμών

Διαψεύδουν τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης τις πληροφορίες ότι η Κίνα ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποσύρει τα σχέδια επιβολής δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκάπροϊόντα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι Κινέζοι “χάνουν τον καιρό τους” προσπαθώντας να τον πείσουν να αλλάξει άποψη για τους δασμούς, με τους Κινέζους να διαμηνύουν μέσω του πρακτορείου ειδήσεωνXinhua ότι ουδέποτε επιχείρησαν κάτι τέτοιο κατά την ευρωπαϊκή τους περιοδεία και πέταξαν το “μπαλάκι” στην Ευρώπη για την εκτόνωση της κατάστασης.

Η Κομισιόν κατηγορεί την Κίνα ότι έχει πλημμυρίσει την Ευρώπη με φθηνά φωτοβολταϊκά προϊόντα.

Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και που στο παρελθόν έχουν διαμαρτυρηθεί για εύνοια της ασιατικής κυβέρνησης προς τις εγχώριες επιχειρήσεις ανησυχούν για “αντίποινα” και καλούν την Κομισιόν να αναθεωρήσει.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters οι 15 από τους 27 της ΕΕ αντιτίθενται στην επιβολή δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά προϊόντα μεταξύ των οποίων οι Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία και Ολλανδία που φοβούνται τον αποκλεισμό τους από την τεράστια κινεζική αγορά.

Από την άλλη πλευρά Γαλλία και Ιταλία τάσσονται στο πλευρό της Κομισιόν κατηγορώντας την υπερπροσφορά από την Κίνα για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη.

Το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις πέραν των φωτοβολταϊκών και επηρεάζει το σύνολο των σινοευρωπαϊκών εμπορικών σχέσεων.

econews



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.