Η ηλιακή ενέργεια «σβήνει» την συμβατική

Η γερμανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας RWE, ακολούθησε την ανταγωνιστική της Eon, και προειδοποίησε ότι θα κλείσει περαιτέρω εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της άνθισης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πτώσης των τιμών χονδρικής λόγω της ύφεσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανέλιξης της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, πολλοί σταθμοί παραδοσιακής παραγωγής σε όλη την Ευρώπη δεν είναι πλέον κερδοφόροι» ανακοίνωσε η εταιρεία από την Έσση.

Συνολικά η RWE θα αφαιρέσει παραγωγική δυνατότητα 3.100 MW στην Γερμανία και την Ολλανδία και θα απενεργοποιήσει 1.200 MW από συμβάσεις σε γερμανικές λιγνιτικές μονάδες.

Οι προοπτικές κερδοφορίας της RWE από την συμβατική παραγωγή ενέργειας έχουν μειωθεί κάθετα, καθώς δίνεται προτεραιότητα βάση νόμου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο γερμανικό δίκτυο, που σημαίνει ότι το φυσικό αέριο και ο λιγνίτης χρησιμοποιούνται μόνο σε περιόδους υπερφόρτωσης του συστήματος.

Την ίδια ώρα, η «σχιστολιθική» επανάσταση στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αναταραχή στην προσφορά αμερικανικού λιγνίτη προς την Ευρώπη, προκαλώντας υπερβάλλουσα παραγωγή. Έτσι ασκούνται πρόσθετες πιέσεις στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια περίοδο που η ύφεση στην ευρωζώνη έχει μειώσει την ζήτηση.

Η εταιρεία RWE τόνισε ότι τα τρέχοντα επίπεδα κερδοφορίας δεν καθρεφτίζουν ακόμη πλήρως τις επιπτώσεις της πτώσης τιμών στην χονδρική αγορά, λόγω του hedging.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των όγκων παραγωγής ηλεκτρισμού σήμερα, έχουν πωληθεί στις προθεσμιακές αγορές δύο ή τρία χρόνια πριν, όταν οι τιμές ήταν υψηλότερες, αλλά αυτό το «μαξιλάρι» θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, ανέφερε η RWE.

«Αργά ή γρήγορα, η κρίση θα μας χτυπήσει σε πλήρη ισχύ. Πρέπει να αντιπαραβληθούμε με τους καλύτερους τρόπους που έχουμε στην διάθεσή μας σήμερα,» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Peter Terium.

Ο οικονομικός διευθυντής του ενεργειακού ομίλου Bernhard Guenther δήλωσε: «Ζούμε την χειρότερη κρίση στην αγορά εδώ και ...αιώνες. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτούς μακροπρόθεσμα του μη κερδοφόρους σταθμούς ενέργειας».


Πηγή: Financial Times, Euro2day, energypress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.