Το φυσικό αέριο δεν θα μπορέσει να «φρενάρει» τη κλιματική αλλαγή


Μία μελλοντική «έκρηξη» στην παραγωγή και χρήση φυσικού αερίου, κάτι που αναμένεται, δεν αρκεί από μόνη της, χωρίς τις κατάλληλες πολιτικές για το κλίμα, προκειμένου να «φρενάρει» την κλιματική αλλαγή.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν τελικά, να συμβεί το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή -εξαιτίας του αερίου- να υπάρξει αύξηση έως 10% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η πιο αναλυτική του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία συσχέτισε τις εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην οικονομία, στην ενέργεια και στο κλίμα τα επόμενα χρόνια, με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων προσομοίωσης.

Επειδή το φυσικό αέριο εκπέμπει περίπου το μισό διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με τα άλλα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακας κ.α.), πολλοί ειδικοί είχαν ελπίσει ότι η συνεχιζόμενη αύξηση στην παραγωγή και ζήτηση του φυσικού αερίου θα συμβάλει αισθητά στη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής. Η νέα μελέτη (που συνοψίζει το παρεμφερές αποτέλεσμα πέντε ξεχωριστών μοντέλων πρόβλεψης) συμπεραίνει ότι τέτοιες ελπίδες είναι πλήρως ανεδαφικές.

Μία αιτία γι' αυτό είναι ότι το ολοένα φθηνότερο φυσικό αέριο δεν ανταγωνίζεται μόνο τον άνθρακα, αλλά και άλλες πιο «καθαρές» πηγές ενέργειας, όπως την πυρηνική και τις ανανεώσιμες (αιολική, ηλιακή κ.α.). Επιπλέον, ακριβώς επειδή το φυσικό αέριο γίνεται -λόγω της χαμηλότερης τιμής του και της δημιουργίας νέων αγωγών διέλευσης- πιο εύκολα προσβάσιμο, διευκολύνει την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη, με τις αναπόφευκτες συνέπειες που έχει αυτό για την περαιτέρω ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.