Κοστίζει 80 δισ. δολάρια ετησίως η «χαμένη» ενέργεια

Ενεργειακές διαρροές, που κοστίζουν σε ετήσια βάση 80 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 64 δισ. ευρώ), δημιουργούν οι περίπου 14 δισεκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές, όπως modems, εκτυπωτές και κονσόλες που βρίσκονται σήμερα online.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, έως το 2020 ο πλανήτης θα «πετά στα σκουπίδια» ετησίως για τον ίδιο λόγο περίπου 120 δισ. δολάρια. Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, ΙΕΑ). «Οι καταναλωτές χάνουν χρήματα με τη μορφή των απωλειών ενέργειας, η οποία οδηγεί σε ακριβότερες μονάδες παραγωγής και υποδομές απ’ ό,τι θα χρειαζόμασταν σε διαφορετική περίπτωση, ενώ παράλληλα εκλύονται και ρύποι», αναφέρει σε νέα έκθεσή του ο ΙΕΑ.

Ο διεθνής οργανισμός διαπιστώνει ότι η ενεργειακή ζήτηση για το συγκεκριμένο τομέα, αυτό των ηλεκτρονικών συσκευών, αυξάνεται διαρκώς στις ψηφιακές οικονομίες και θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, με δεδομένη τη διεύρυνση της χρήσης του ίντερνετ και των συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε αυτό.

Πλέον είναι αρκετά εύκολο να μετράμε και να παρακολουθούμε την κατανάλωση ενέργειας της κάθε συσκευής ακόμα και όταν αυτή είναι σε αναμονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.