Μπορείτε να ζήσετε χωρίς το κλιματιστικό σας ;


Πόσες φορές έχετε ακούσει την έκφραση, όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, "...Δεν λειτουργώ το κλιματισμό...γιατί ρουφάει πολύ βενζίνη!" . Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένοι οδηγοί, έχουν ένα δίκαιο, αλλά ποίο είναι το κόστος αυτό σε αντιστοιχία κατανάλωσης ρεύματος ; 


Τις τελευταίες δεκαετίες, οι κατασκευαστές κλιματιστικών μονάδων για σπίτια και αυτοκίνητα έχουν μια πραγματικά μεγάλη εκτόξευση στη ζήτηση και παραγωγή, και είναι λίγο-πολύ υπεύθυνοι για την υψηλή κατανάλωση ενέργειας σε πολλές χώρες.

Στην Αγγλία, για παράδειγμα, τα περισσότερα σπίτια χρησιμοποιούν θέρμανση (λόγω καιρού), και περιστασιακά κανέναν ανεμιστήρα για το καλοκαίρι, ενώ αλλού, όπως π.χ. στην Ελλάδα, η χρήση του κλιματισμού είναι αρκετά υψηλή, κυρίως λόγω των κλιματικών συνθηκών, αλλά και εν μέρη του χαμηλού κόστους αγοράς τους, και κάλυψης αναγκών θέρμανσης και ψύξης. Βέβαια, εδώ, χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά μας όλο σχεδόν το χρόνο, και τις περισσότερες φορές με λανθασμένο τρόπο, για παράδειγμα ρύθμιση λειτουργίας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ψύξης το καλοκαίρι.
Στην Αμερική, μάλιστα, ισχυριζόταν ότι ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα εγκατεστημένα κλιματιστικά συστήματα, απ' όλο το κόσμο μαζί, αλλά κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει. Μάλιστα, περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται από A/C παγκοσμίως απ' ότι σε όλη τη Αφρικανική ήπειρο για το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών! Υπάρχει σαφώς μια σχέση ανάμεσα στη γρήγορα αναπτυσσόμενη Ασία και στην αύξηση πωλήσεων κλιματιστικών συστημάτων παγκοσμίως. Πάρτε για παράδειγμα την Ινδία, όπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας του Μουμπάϊ, καταναλώνεται από τη χρήση των κλιματιστικών, ενώ παράλληλα η παραγωγή αυτών στη Κίνα εκτοξεύεται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.


Για δούμε καλύτερα την εικόνα αυτή, μέχρι το 2009 πάνω από 100 εκατομμύρια κλιματιστικών μονάδων πουλήθηκαν παγκοσμίως σε σπίτια και επιχειρήσεις στην Αμερική, ενώ το 2010 μόνο στη Κίνα πουλήθηκαν πάνω από 50 εκατομμύρια μονάδες για το κλιματισμό σπιτιών! Οι ειδικοί προβλέπουν και επισημαίνουν ότι μέχρι το 2050 και βάση της γεωμετρικής αύξησης της ζήτησης, οι πωλήσεις των κλιματιστικών θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα μεγάλη πίεση στα παγκόσμια ενεργειακά αποθέματα.


Ποία είμαι η εναλλακτική ;

Ένα μέσα κλιματιστικό καταναλώνει 2kWh, ενώ ένας ανεμιστήρας οροφης χρησιμοποιεί μόλις 0,1kWh. Σκεφτείτε λοιπόν, αν γινόταν περισσότερη χρήση των ανεμιστήρων, όπου και όταν είναι εφικτό, ποιο θα ήταν το όφελος. Στη περίπτωση όμως που η χρήση του κλιματιστικού είναι αναγκαία, τότε μπορείτε να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία λειτουργίας π.χ. ψύξης στους 26-27 βαθμούς Κελσίου, η οποία προσφέρει μια πολύ καλή αναλογία άνεσης και κόστους λειτουργίας. 


Επίσης, πολλοί λένε ότι μπορείς να ψύξεις ένα δωμάτιο ή χώρο ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σε πολύ χαμηλή και σε πλήρη ισχύ, κάτι όμως που δεν ισχύει, μια και η μονάδα καταναλώνει το μέγιστο σε ρεύμα χωρίς να ψύχει το χώρο γρηγορότερα. Οι λόγοι για αυτό συνήθως είναι η κατασκευή των σπιτιών (χαμηλή μόνωση), χαμηλή ενεργειακή κλάση κλιματιστικού, υψηλή εξωτερική θερμοκρασία (μεγάλο θερμικό φορτίο), θερμικές απώλειες χώρου κ.ά. 


Μπορείτε να ανακαλύψετε και σεις τη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας του κλιματιστικού σας με έναν μετρητή efergy elite, βλέποντας ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη κατανάλωση του ρεύματος από τη αλλαγή στη ρύθμιση της θερμοκρασία του A/C.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.