Η Coca Cola 3E μειώνει τις εκπομπές CO2


Η Coca-Cola Τρία Έψιλον ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ενός προηγμένου και ενεργειακά αποδοτικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία με το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά περισσότερο από 40% και στην αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 32%, συγκριτικά με τις συμβατικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.
Το εργοστάσιο συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ), το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην περιοχή Kyiv, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ContourGlobal, μια πολυεθνικής εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών λύσεων. Η συνολική επένδυση της ContourGlobal στο έργο ανέρχεται σε περίπου €18 εκατ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Victor Yanukovych, ο οποίος εγκαινίασε επισήμως το νέο εργοστάσιο, επεσήμανε τη σπουδαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας για το περιβάλλον και την κοινότητα, και απηύθυνε πρόσκληση στις ουκρανικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση σε τεχνολογίες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «…πρέπει να εφαρμόσουμε άμεσα σύγχρονες τεχνολογίες ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές CO2, και να χρησιμοποιούμε τις πηγές ενέργειας με αποδοτικότερο τρόπο.»
Το εργοστάσιο ΣΗΘ, ηλεκτρικής ισχύος 6MW, παρέχει με εξαιρετικά οικονομικό τρόπο την καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, θερμότητα, παγωμένο νερό και CO2 που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία παραγωγής αναψυκτικών, και αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό εργοστάσιο τετραπαραγωγής στην Ουκρανία.Οι δύο μηχανές Jenbacher παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδοτούνται κυρίως με φυσικό αέριο, και κατά την περιστροφή τους παράγουν θερμότητα η οποία αξιοποιείται για τη δημιουργία ζεστού νερού που είναι απαραίτητο στην παραγωγική διαδικασία. Το νερό αυτό περνάει στη συνέχεια μέσα από ψύκτες απορρόφησης οι οποίοι το παγώνουν.
Η χρήση της νέας τεχνολογίας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού, θερμότητας και ψύξης εγγυάται υψηλά ποσοστά αποδοτικότητας όσον αφορά το περιβάλλον, την τεχνολογία και τα οικονομικά μεγέθη.
Ο Keith Sanders, Περιφερειακός Διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον είπε σχετικά με τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου: «Η Coca-Cola Τρία Έψιλον αναζητά διαρκώς καινοτόμες λύσεις και νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας αντιπροσωπεύει την ευθύνη μας απέναντι στο περιβάλλον, την περιφέρεια και την κοινότητα στην οποία δραστηριοποιούμαστε.»
Σε δήλωσή του σχετικά με τα εγκαίνια του εργοστασίου ΣΗΘ, ο κ.George Nizharadze, Α’ Αντιπρόεδρος στην ContourGlobal, είπε: «Πρόκειται για το όγδοο έργο το οποίο έχουμε αναλάβει, κατασκευάσει και θέτουμε σε λειτουργία σε συνεργασία με την Coca-Cola Τρία Έψιλον. Αυτό το έργο επιβεβαιώνει τη δέσμευση και τις δυνατότητές μας όσον αφορά την ανάπτυξη και τη λειτουργία εργοστασίων συμπαραγωγής για βιομηχανικούς συνεργάτες που τους ενδιαφέρουν οι μακροπρόθεσμες, αποδοτικές, αξιόπιστες και οικολογικές πηγές παραγωγής ενέργειας».
Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η ContourGlobal έχουν δεσμευτεί να κατασκευάσουν συνολικά 20 μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας σε διαφορετικές χώρες μέχρι το 2015. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ΣΗΘ στον κλάδο των αναψυκτικών, το οποίο, μετά την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα κατά 250.000 τόνους ετησίως. 

Πηγή: energypress.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.