ΡΑΕ: Κόστος ανταγωνιστικό οι ρύποι και έτσι πρέπει να φαίνονται στους λογαριασμούς

Νέα δεδομένα δημιουργούνται για τα τιμολόγια της βιομηχανίας στη Μέση Τάση, καθώς εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα το κείμενο αρχών τιμολόγησης από την ολομέλεια της ΡΑΕ. Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί ένα εσωτερικό «manual» βάσει του οποίου θα αντιμετωπίζονται όλες οι υπό εξέταση ανοιχτές υποθέσεις επί των οποίων καλείται να αποφανθεί η ανεξάρτητη αρχή. Η αρχή μάλιστα αναμένεται να γίνει μέσα στο προσεχές δεκαήμερο (είτε την ερχόμενη Πέμπτη ή την επόμενη εβδομάδα) με την υπόθεση της καταγγελίας της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος, κατά της ΔΕΗ.
Αν και το κείμενο αρχών τιμολόγησης περιλαμβάνει μια σειρά από αρχές ανάλογες των σχετικών γνωμοδοτήσεων και αποφάσεων που έχει εκδώσει η ΡΑΕ και για την υψηλή τάση(συνυπολογισμός προφίλ, κατανάλωσης κλπ) εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η αναφορά που γίνεται για τον τρόπο καθορισμού των χρεώσεων CO2. Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής η ΔΕΗ κατατάσσει τα κόστη για τους ρύπους που χρεώνει στους πελάτες της στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση της βιομηχανίας η οποία θεωρεί από την πλευρά της ότι πρόκειται για ανταγωνιστικά κόστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο αρχών τιμολόγησης που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, η ΡΑΕ αποφαίνεται ότι οι χρεώσεις CO2 δεν αποτελούν μια χωριστή μη ανταγωνιστική χρέωση αλλά εντάσσονται στο ανταγωνιστικό κόστος και ως τέτοιο κόστος αποτελούν μέρος των προσφορών που γίνονται από τους ηλεκτροπαραγωγούς στη χονδρεμπορική αγορά. Δηλαδή με απλά λόγια οι χρεώσεις αυτές δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίζονται εν είδη ειδικής ρήτρας, αλλά πρέπει να εντάσσονται στο συνολικό πακέτο διαπραγμάτευσης για την ανταγωνιστική τιμή.

Τι σημαίνει
Όπως προαναφέρθηκε, το εσωτερικό κείμενο αρχών τιμολόγησης της ΜΤ θα χρησιμοποιηθεί για την εκδίκαση καταγγελιών με πρώτη την υπόθεση της Επίλεκτος.

Η κλωστοϋφαντουργία, κατέθεσε την πρώτη προσφυγή, ζητώντας να ληφθούν προσωρινά μέτρα κατά των χρεώσεων για τους ρύπους υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια μονομερή κίνηση από την πλευρά της ΔΕΗ, χωρίς διαπραγμάτευση. Στα επιχειρήματά της η βιομηχανία υποστηρίζει ότι οι ρύποι είναι στοιχείο του λειτουργικού κόστους και παραβιάζει τις αρχές που έχει περιγράψει σε πλείστες αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις της η ΡΑΕ για την Υψηλή Τάση.

Στο θέμα εξάλλου έχει παρέμβει και η ΕΒΙΚΕΝ παρέχοντας στήριξη στις βιομηχανίες της Μέσης Τάσης. Όπως έχει γίνει γνωστό στα τελευταία τιμολόγια που απέστειλε η ΔΕΗ συμπεριέλαβε επιπλέον χρέωση 5,92 ευρώ η μεγαβατώρα τον Ιανουάριο και 4,61 ευρώ η μεγαβατώρα το Φεβρουάριο, εν είδει ρήτρας ρύπων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ έθεσε το θέμα και προς το ΥΠΕΚΑ με επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό Α. Παπαγεωργίου, μέσω της οποίας ζητείται η θέσπιση μηχανισμού αντιστάθμισης του πρόσθετου κόστους που προκαλούν οι ρύποι στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Στην ίδια επιστολή η ΕΒΙΚΕΝ άφηνε σαφείς αιχμές σε βάρος της ΔΕΗ για την μονομερή εφαρμογή ειδικής χρέωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Υπόλοιπες παράμετροι
Στο «manual» τιμολόγησης της Μέσης Τάσης, πάντως αναμένεται να δίνονται απαντήσεις και στα υπόλοιπα αιτήματα που έχουν τεθεί τόσο από μεμονωμένες βιομηχανίες όσο και από την Επίλεκτος για την ίση αντιμετώπιση των μεγάλων καταναλωτών της ΜΤ με τις μεγάλες βιομηχανίες της ΥΤ. Θυμίζουμε ότι οι βιομηχανίες με μεγάλη κατανάλωση (πάνω από 10GWh) μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων και την κατάργηση των βιομηχανικών τιμολογίων στη ΜΤ κλήθηκαν να πληρώσουν την τελευταία διετία αυξήσεις που ξεπερνούν το 20%

πηγή: energypress.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας εδώ!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.